Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



-To Αθλητικό Σωματείο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ», ιδρύθηκε το 1997 με το όνομα ΕΛΠΙΔΑ και ήταν αποτέλεσμα  της  αναγκαιότητας  να εκφραστεί  ποδοσφαιρικά στην Πιερία, η προσφυγιά του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που εγκαταστάθηκε στο Νομό μας.
Το όνομα του Σωματείου...
ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ δεν  δόθηκε τυχαία  αλλά αναφέρεται στους ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΥΣ, δηλαδή  (> Διός+Κούροι), τον Κάστωρα και τον Πολυδεύκη, που ήταν παιδιά (δίδυμα) του Δία και της Λήδας και αδέρφια της ωραίας Ελένης. Ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Κατά την Αργοναυτική εκστρατεία, που ονομάστηκε έτσι από το πλοίο Αργώ, το οποίο κατασκεύασε ο ξακουστός ναυπηγός Άργος, γιος του Φρίξου, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Πενήντα μυθικοί ήρωες πήραν μέρος σ' αυτήν την εκστρατεία που ξεκίνησε από την Ιωλκό, μια πόλη κοντά στο σημερινό Βόλο, μεταξύ αυτών . οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης.
-Η σχέση τους με τον Ποντικό Ελληνισμό είναι άμεση, αφού κατά τον Αποικισμό του Εύξεινου Πόντου , όταν οι Έλληνες πέτυχαν την εγκατάσταση τους στις ακτές του Ευξείνου Πόντου κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα, μια σειρά από ελληνικές αποικίες ξεφυτρώνουν στις παραλίες του τόπου και δημιουργήθηκαν  μία αλυσίδα από πόλεις , όπως η Διοσκουριάς.
Πρώτη η Ηράκλεια αποικία των Μεγαρέων, έπειτα η Σινώπη, αποικία των Ιώνων της Μιλήτου, κατόπιν τα Κοτύωρα (η σημερινή Ορντού), η Κερασούντα, η Τραπεζούντα, αποικίες των Σινωπέων δηλαδή, Ιωνικές κι αυτές και στη συνέχεια, πιο πέρα, μια αλυσίδα από ελληνικές πόλεις όπως η Φάσις, , το Παντικάπαιον, η Όλβια, η Θεοδοσία, η Οδησσός κλπ. Τέλος το 562 π.χ. οι Ίωνες της Φώκαιας ίδρυσαν την Αμισό (Σαμψούντα).
-Μετά από παρουσία ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΤΩΝ στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Πιερίας, οι Διόσκουροι ξεκίνησαν την οργάνωση και δημιουργία Ακαδημιών, με τμήματα Υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου